De Stressweg

Wat

De Zuidpoort heeft op basis van ervaringen van mensen met armoede ervaring, in kaart gebracht wat de kenmerken zijn van een goed hulpverleningsgesprek.

Gesprekken in de hulpverlening veroorzaken immers heel veel stress, terwijl ze bedoeld zijn om te helpen. We onderzochten samen wat het verschil maakt en brengen het in een schema (gebaseerd op een veel gebruikt kwaliteitscirkel (PDCA) die in de bedrijfswereld veel gebruikt wordt).

Het resultaat willen we delen zodat hulpverleners en hulpvragers elkaars leefwereld en verwachtingen beter kennen en zo tot een effectievere hulpverlening kunnen komen.

In het kader van dit dossier schreven we ook een artikel voor sociaal.net.

Het Stressweg-zakboekje

Het zakboekje werd het tastbaar resultaat van onze themawerking. Het bevat ervaringen van mensen met armoede-ervaring, de 4 fasen en de 21 kenmerken van een goed hulpverleningsgesprek. Dit boekje brachten we uit samen met een overzichtelijk schema dat uitklapt als een kaart.  Het zakboekje bieden we gratis aan, omdat we geen drempels willen creëren.

Nu inclusief methodiek om jouw eigen gesprekken te evalueren en te versterken!

Klik hier om het boek te downloaden (10 MB).
Klik hier om het schema apart te downloaden.
Klik hier om het stickerblad te downloaden.

Het traject

Al het materiaal werd van A tot Z gemaakt door een groep van ongeveer 40 Zuidpoorters. Een deel van het traject werd samengevat in een strip. Die kan je hier downloaden. 

Tijdens het traject werkten we intensief samen met het Centrum voor Basiseducatie Leerpunt.
Meer informatie over onze samenwerking kan je in deze presentatie vinden.

Theater

Naast het boekje brachten we onze resultaten ook op een creatieve en interactieve manier, a.d.h.v. een theaterstuk. Via een laagdrempelige, interactieve voorstelling brachten mensen met armoede-ervaring op een constructieve en ludieke manier hun ervaringen. De groep werd begeleid door de medewerkers van De Zuidpoort en theatermakers Sjoerd en Job van ‘Bovenste Knoopje Open’.

Het theaterstuk werd zo opgebouwd dat de toeschouwers rijker naar buiten gaan, met nieuwe inzichten. We wilden aantonen hoe een hulpverleningsgesprek anders kan. We lieten we het publiek ervaren wat het verschil maakt en waarom het zo belangrijk is dat er op een goede manier naar mensen met armoede ervaring geluisterd wordt.
De voorstelling was in 2017 en 2018 te zien in bij NTGent Arca theater. 700 mensen kwamen deelnemen.
De reacties van het publiek kan je hier lezen.

Je kan hier een montage bekijken van de voorstelling:

Ervaringen en schema

De Zuidpoorters met armoede-ervaring vertellen over hun ervaringen in onderstaande video die je meteen ook laat kennismaken met de cirkel.

Partners

Tijdens heel het proces werkten we intensief samen met het Centrum voor Basiseducatie Leerpunt.
Om meer te weten over onze samenwerking kan je hier doorklikken naar een presentatie.