Beste burger

De Zuidpoort krijgt veel vragen naar de mening van mensen in armoedesituaties. Vragen komen zowel van beleidsmakers als van onderzoeksbureaus, diensten, organisaties, studenten, …

Dat opent perspectieven, vinden wij! Want alleen de betrokkenen weten immers hoe het is om in armoede te leven. Als mensen met armoede-ervaring mee beleid schrijven, kunnen hun signalen en suggesties niet langer genegeerd worden. Er zullen dan ook meer echte oplossingen voor hun problemen uit de bus komen.

Helaas blijkt dat participatief werken vaak niet zo vlot verloopt. De Zuidpoort onderzocht tijdens een intensieve groepswerking wat mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie nodig hebben om aan beleid te kunnen participeren.

Als resultaat hebben we nu heel wat aanbevelingen op een rijtje. We noemen die zelf ‘de ingrediënten van een Beste Burger’, een recept voor beleidsparticipatie met álle burgers. Het resultaat van onze groepswerking vind je in de pdf hieronder.


Wie graag nog meer informatie wil kan dat vinden in het dossier.