Video afspelen

Kookboek

Download hier ons recept. De meeste ingrediënten liggen wellicht in je voorraadkast (vertrouwen, inleving, voorbereiding, ...) .

Workshop

Wil je graag met ons het recept oefenen? We vertellen je graag hoe je een Beste Burger bereidt. Een workshop duurt ongeveer 3 uren (max. 25 deelnemers). Binnenkort vind je hier meer info. Wacht je liever niet? Stuur ons dan een mailtje

Wat?

We vragen meer inspanningen om mensen in armoedesituaties bij beleid te betrekken.  
Want we worden vaak vergeten en dus niet gehoord.

Wij hebben er alvast zelf werk van gemaakt tijdens een intensieve groepswerking in De Zuidpoort.

We gingen op zoek naar de dingen die het verschil kunnen maken.
Wat hebben mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie nodig om aan beleid te kunnen participeren?  
Als resultaat hebben we nu heel wat aanbevelingen op een rijtje.
We noemen die zelf  ‘de ingrediënten van een Beste Burger’.

Paul Verhaeghe

Emeritus hoogleraar Ugent

Hulp bij het helpen

Wereldwijd is er een probleem met toenemende ongelijkheid. In Vlaanderen hoor je vooral de middengroep daarover klagen. Als je de wetenschappelijke informatie ter hand neemt, ligt de realiteit anders: in de periode van 1985 tot 2013 worden de tien procent armsten steeds armer, terwijl de midden- en bovengroep er behoorlijk op vooruit gaan, en sedertdien is de kloof nog breder en dieper geworden. Ook op dit vlak schiet de Vlaamse overheid schromelijk tekort. Bovendien komen de weinige maatregelen die er zijn, vaak niet terecht bij de juiste doelgroep. 

Klik hier om verder te lezen

Simon Allemeersch

Kunstenaar

Waarom ik een hekel heb aan participatie

Rosa gaf een brood aan haar buurman. Margriet werd naar buiten gedragen door haar buren. W. zorgde voor de man die in het ziekenhuis lag, tot die man overleed. F. bleef zich inzetten voor organisaties, ondanks het gevoel nooit serieus genomen te worden. Astrid kookte voor de gasten die op haar zetel sliepen. A. nam zijn vroegere dakloze vriend in huis. E. gebruikte haar kelder niet meer omdat er een gezin in sliep. F. verzorgde zijn vrouw tot ze stierf. C. deed dat ook voor zijn vrouw. De vrouwen van de derde blok kwamen op bezoek na de grootste diefstal en brachten materiaal om op te ruimen, of om te vervangen wat gestolen was. Ch. hielp de kunstenaars, en hij vond het zo een goed project dat hij het logo van het project op zijn linkerarm liet tatoeëren. Fr. vond dat leegstaande appartementen naar daklozen moesten gaan. J. bakte taart voor de toeschouwers van een expo, zoals ze al jaren deed voor anderen. Bewoners lieten de toeschouwers binnen in hun appartement, gaven uitleg bij het werk en stuurden de toeschouwers dan door naar het volgende appartement.  

Niemand had deze mensen om participatie gevraagd.

Klik hier om verder te lezen