We zijn er – een podcast over armoede

De Zuidpoort bestaat dit jaar 25 jaar! Ter gelegenheid van dit zilveren jubileum pakken we uit met de zesdelige podcast ‘We zijn er’, een luistervoorstelling over armoede. De podcast komt online op 17 oktober, de Werelddag van het verzet tegen Armoede. Nieuwsgierig? Hier kan je de trailer beluisteren.

We zijn er… maar we zijn er nog niet. Armoede is overal aanwezig, ruim 15% van de Gentenaars wordt ermee geconfronteerd. En toch blijft het voor veel mensen een ver-van-mijn-bedshow.

Met deze podcast zetten we in op bewustmaking, een belangrijke stap richting actie en verandering. We weten uit ervaring dat er niet óver mensen in armoede moet gepraat worden, maar mét hen. Vaak wordt niet naar mensen in armoede geluisterd, terwijl zij de ervaringsdeskundigen zijn. De podcast ‘We zijn er‘ geeft hen een stem.

In de podcast komen verschillende partijen aan het woord. In de eerste plaats mensen die in armoede leven en vertellen vanuit hun eigen ervaringen. Daarnaast komen enkele gasten aan bod, zoals Radio Gaga-presentator Joris Hessels en psycholoog Paul Verhaeghe. Tot slot bespreken enkele partnerverenigingen hun rol in de strijd tegen armoede.

In elke aflevering staat een ander thema centraal. Hoe mensen in armoede belanden, het belang van gehoord worden, de stress die armoede met zich meebrengt, … De diverse sprekers brengen vanuit hun perceptie elk een deel van het verhaal. De gesprekken worden telkens afgesloten met een creatieve noot, gemaakt door een bezoeker van De Zuidpoort.

De zesdelige reeks wordt gepresenteerd door Nederlands theatermaker Sjoerd van Capelleveen, die tijdens zijn verblijf in Gent een tweede thuis vond bij De Zuidpoort. Samen met de bezoekers maakte hij theaterproductie Radio Stressweg.

Sjoerd van Capelleveen interviewt één van onze bezoekers.