De Stressweg

Wat?
Verteltheater en boekvoorstelling door mensen met armoede-ervaring over sterkere hulpverleningsgesprekken
Wanneer en waar?
Vrijdag 22 december (om 15u en 19u30)
Arca Theater Sint-Widostraat 4 9000 Gent
Inschrijven?
Inschrijven is nodig wegens beperkte plaatsen,
klik hier of via
09 245 09 05 (enkel op dinsdag 10-11u en donderdag 19-20u). 
 

Hoe kwam deze voorstelling tot stand?

Wij, vzw De Zuidpoort, zijn een vereniging waar armen het woord nemen. We bestrijden armoede vertrekkende van ervaringen van mensen in armoede.
Zo hoorden we van elkaar welke stress armoede veroorzaakt en welke mogelijkheden er zijn om ermee om te gaan. De aanhoudende zorgen om te overleven zijn slopend. Samen hebben we gezocht naar oplossingen waar we zelf kunnen aan meebouwen. Iedereen een volwaardig inkomen geven zou er natuurlijk voor zorgen dat mensen veel minder stress hebben. Maar op korte termijn kunnen andere initiatieven al een deel van de stress aanpakken. Daarom hebben we naar elkaars ervaringen geluisterd en gehoord tegen welke muren we opbotsen, welke deuren gesloten blijven of welke sleutels we al gevonden hebben. In die ervaringen gingen we samen op zoek naar een rode draad. Iets wat we willen veranderen. We komen los van de persoonlijke ervaring en zoeken welke structuur de stress veroorzaakt of in stand houdt.
Daarna onderzochten we samen wie de sleutel tot verandering in handen heeft. Diegene die daadwerkelijk iets zou kunnen veranderen aan het structureel probleem. Daarom gingen we een dialoog aan met hulpverleners. Zij gaven deelden hun ervaringen en maakten ons boek sterker. Op basis van het boek maakten we een verteltheater.
Alvast enkele beelden van de repetitie: