Beter samenleven in Windekind

Een jaar lang zetten we in op een nieuw groepsproject: ‘beter samenleven in Windekind’.
Windekind is de naam van een hoog appartementsgebouw in Nieuw Gent. Mainur, vrijwilliger in de Zuidpoort, woont er al meer dan 10 jaar en gaf aan dat er veel is veranderd de laatste jaren. Zij en enkele andere bewoners willen heel graag dat er dingen veranderen. 

We schreven een projectaanvraag waarin een bewonersgroep samen met een sociaal werker vanuit de Zuidpoort (Emma) aan de slag gaat om oplossingen te bedenken en uit te voeren die het samenleven in het gebouw ten goede komen. Dankzij een Wijkbudget-subsidie van de Stad Gent kunnen we dit project verwezenlijken.

FASE 1

Tijdens de eerste drie maanden zetten we vooral in op het leren kennen van de bewoners en horen wat hun bezorgdheden of problemen zijn omtrent het samenleven in hun gebouw. We namen van 58 bewoners een bevraging af en bundelden de resultaten

Zo is het slecht gesteld met de netheid in en rond het gebouwEr staan meer woningen leeg. Ook bij de bewoners zijn er grote veranderingen: meer verschillende leeftijden en een grotere diversiteit aan nationaliteiten. Deze en andere verschillen zorgen ervoor dat buren het soms moeilijk hebben om in verbinding te gaan met elkaarDe communicatie van en naar de huisvestingsmaatschappij is ook niet altijd optimaal. 

De bevraging en het leren kennen van bewoners deden we trouwens niet alleen, we konden rekenen op de hulp van fantastische wijkpartners Buurtwerk en LDC de Regenboog. Door hun betrokkenheid konden we bewoners in deze fase ook beter toeleiden tot aanbod in de wijk of hulp op maat.

Wooncoördinator Ben van Dimensa is reeds van in het begin nauw betrokken bij dit project. Dimensa gelooft in het belang van deze groepswerking met bewoners en zorgt ervoor dat wij kunnen samenkomen met bewoners in het gebouw, door een leegstaand appartement ter beschikking te stellen. Voor bewoners die minder mobiel zijn, nemen we hierdoor een drempel weg om aan te sluiten.

DE TOEKOMST

In de volgende maanden komen we samen met een groep geïnteresseerde bewoners om het diepgaander te hebben over de problemen die er zijn, en te brainstormen rond oplossingen. We focussen hierbij op wat uit de bevraging is gekomen. Ook willen we samen met bewoners rond de tafel zitten met betrokken diensten en de bezorgdheden en mogelijke oplossingen bespreken, uitvoeren en opvolgen. 

Binnenkort gaan we met Stad Gent in gesprek over de parking van Windekind en het parkeerbeleid van Stad Gent. Ook willen we nog de groendienst uitnodigen om het grondig te hebben over de problemen met stadsduiven

Tijdens dit proces zetten we ook verder in op het versterken van banden tussen bewoners en het informeren en toeleiden naar wijkaanbod. Vanaf september zullen we dit verder uitdiepen a.d.h.v. een samenwerking met Sara van Ligo.

RESULTATEN

Zijn er nu al resultaten van onze gezamenlijke efforts? Jazeker! Zo is er, op aangeven van bewoners, reeds werk gemaakt van een stabiel en effen paadje aan de uitgang van de fietsenstalling. Instant resultaat! Bedankt, Dimensa!

Wordt vervolgd!

op bezoek bij Windekind met onze koffiekar
nieuw paadje achteraan gebouw

De Zuidpoort zet zich met projecten als ‘Beter samenleven in Windekind’ in voor mensen in armoede uit Nieuw Gent. Wil jij graag een financiële bijdrage leveren zodat wij dit soort plannen kunnen blijven uitvoeren? Meer uitleg via onze giftenpagina