Actie halte Wachtlijstlaan

Op donderdag 22 februari werden in verschillende Vlaamse steden (Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt, Kortrijk, Oostende en Turnhout) bushaltes bezet met de actie ‘Halte Wachtlijstlaan’. 
 
Met deze actie van Woonzaak, willen we duidelijk maken dat mensen geen tijd hebben om te wachten op wonen. Mensen die te duur, onzeker, ongezond en/of onveilig wonen op de private huurmarkt kunnen niet menswaardig leven. Hun grondrecht op wonen is geschonden. Sociale woningen blijken in vele gevallen de beste oplossing te zijn, maar de wachtlijsten zijn enorm.
 
Volgens de meest recente cijfers zijn er meer dan 175.000 huishoudens ingeschreven voor een sociale woning. Wie eindelijk een toewijzing krijgt, moet gemiddeld 4 jaar, 1 maand en 6 dagen wachten. Dat is veel te lang.
 
Hugo Beersmans, woordvoerder van Woonzaak: “Wij dringen absoluut aan tot een verhoging van het aantal sociale woningen, wegens het tekort daaraan. Er wordt enorme druk gezet op de private huurmarkt en dat willen we tegengaan. We hebben daarvoor een klacht ingediend bij het Europees Comité voor Sociale Rechten, waarvan we binnenkort een uitspraak verwachten.
 
Woonzaak eist een nieuw groeipad naar minimaal 14% sociale huurwoningen op Vlaams niveau en 20% in stedelijke context tegen 2035 zodat de wachttijden omlaag kunnen.

IN DE PERS

VRT: Actievoerders klagen wachtlijsten voor sociale woning in Antwerpen aan: “Meer dan 4 jaar wachten”
ROBtv: Woonzaak vraagt aandacht voor het tekort aan sociale wonignen met bushalte ‘Wachtlijstlaan’ in Leuven
TVL: Actie ‘Halte Wachtlijstweg’ eist meer sociale woningen en minder lange wachtlijst
Nieuwsblad: Protest tegen lange wachtlijsten voor sociale woningen: “Sommige grote gezinnen staan 15 à 20 jaar op een wachtlijst”
Nieuwsblad: Cirkant voert actie tegen lange wachtlijsten voor sociale woningen
HLN: Actievoerders bezetten bushalte in strijd tegen lange wachtrijen voor sociale woningen: “Wachtenden belanden vaak in diepe schulden”
KW: Marie-Joséplein in Oostende bezet voor meer sociale woningen
SAAMO: Geen tijd om te wachten op wonen