Dertien keer meer zonnepanelen in rijkste Gentse wijken

Origineel artikel Het Nieuwsblad door journaliste Fien Lakiere

In Zwijnaarde, Oostakker of Drongen liggen veel meer zonnepanelen dan in het Rabot, Ledeberg of Nieuw Gent. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, waarin de link wordt gelegd met het inkomen in de betrokken wijken. Armoedeorganisatie Zuidpoort vraagt aandacht voor de situatie. “Het is geen kwestie van niet willen.”

Onderzoeker aan de UGent Robbert Claeys legde data van Fluvius over zonnepanelen samen met gegevens over inkomen in Gentse wijken. Hij bekeek daarvoor de 200 Gentse wijken, maar liet die met weinig inwoners zoals de Gentse haven en het Technologiepark Zwijnaarde buiten beschouwing.

De conclusie is niet geheel verrassend. “Gemiddeld lagen er in 2021 dertien keer meer zonnepanelen per elektriciteitsmeter in de tien procent rijkste sectoren, dan in de tien procent armste sectoren”, zegt Claeys. “De rijkste wijken komen uit op ongeveer 4 à 5 zonnepanelen per teller, de armste raken amper aan één paneel.”

De ongelijkheid is de voorbije jaren wel afgenomen, maar niet snel genoeg. “De armste segmenten komen meer dan een decennium achter”, zegt Claeys. “Zij zitten nu op het niveau waar de rijkere wijken zich in 2009 bevonden.”

Het Gents Klimaatforum vraagt samen met armoedeorganisatie Zuidpoort aandacht voor dit probleem. “De mogelijkheid van mensen in armoede om mee te profiteren van duurzame oplossingen zoals zonnepanelen is beperkt, terwijl het nochtans een manier is om uiteindelijk minder te betalen. Die realiteit willen we aankaarten”, zegt John Vandaele.

Mensen in armoede zijn zelden eigenaar van hun woning, maar huren een sociale woning of iets op de privémarkt. “Het is geen kwestie van niet willen”, zegt Ann Biesmans van Zuidpoort. “Mensen zijn bezorgd over het klimaat en willen zaken aanpassen, maar mogen dit als huurder niet, of zijn hier financieel niet toe in staat.”

Zonnepanelen installeren of een verouderde koelkast vervangen door een energiezuinig exemplaar, vergt immers meteen een grote investering. “Ik weet dat mijn elektrische toestellen nu meer verbruiken, maar kan geen nieuwe aanschaffen”, zegt ervaringsdeskundige Marianne. “De ramen van mijn sociale woning zijn ook slecht geïsoleerd, maar daar kan ik zelf niets aan doen.”

Robbert Claeys (links) stelde zijn onderzoek voor samen met mensen van de Zuidpoort en het Gents Klimaatforum