Aan Matthias Diependaele, minister van de daad bij het woord

Vorige week was Eric Vlaminck op bezoek in De Zuidpoort. We interviewden hem voor onze podcast die dit najaar verschijnt. Dezelfde dag verscheen een brief van hem (als Dikke Freddy) in pers:


Geachte heer,

U hebt miljarden in uw schuif liggen om er huizen mee te bouwen voor de 170.000 burgers die wachten op een sociale woning. Helaas worden uw bouwplannen van alle kanten tegengewerkt: de Chinezen kwamen met corona en Vladimir Poetin in Oekranië binnengevallen. Bovendien liggen veel Vlaamse burgemeesters dwars. Ze gaan liever aan de slag met projectontwikkelaars die voetbalstadions en winkelcentra neerpoten dan met aannemers die sociale woningen bouwen. In Limburg zijn er zelfs minder sociale woningen dan een jaar geleden. Maar het zal u niet beletten om uw wachtlijs die langer is dan de langste wachtlijst die minister Wouter Beke ooit had, drastisch in te korten.

U gaat een dik half miljard uit uw schuif halen en aan privé-investeerders geven. Die gaan dan daar uit pure goedhartigheid betere sociale woningen mee bouwen dan we ooit zagen. Ze zullen hun ervaring met woonzorgcentra en forensische psychiatrische centra ten volle inzetten, want dat zijn absolute topvoorbeelden.

De volgende stap is ongetwijfeld dat uw detectives gaan onderzoeken welke eigenaars van Porsches en Maserati’s optrekjes in het buitenland bezitten waar ze geen belastingen voor betalen.

U hebt ook detectives ingehuurd die in een jaar tijd ontdekten dat 189 sociale huurders eigendom in het buitenland bezitten. 0,1125 procent van het aantal sociale huurders! Alstublieft! Zij kunnen terecht fluiten naar hun sociale woning en zo slinkt uw wachtlijst in één klap tot 169.811. De volgende stap is ongetwijfeld dat uw detectives gaan onderzoeken welke eigenaars van Porsches en Maserati’s optrekjes in het buitenland bezitten waar ze geen belastingen voor betalen. De logeerkamers in hun villa’s kunnen uw wachtlijst verder verkorten.

U hebt nu ook dapper beslist dat de bankrekeningen en de spaarboekjes van wie op uw wachtlijst staat, grondig zullen worden nagekeken. Een alleenstaande die daar meer heeft opstaan dan een Volkswagen Polo met airco kost, mag het vergeten. De wachtlijst zal andermaal drastisch slinken. Ongetwijfeld zullen nu zeer binnenkort ook de bankrekeningen en de spaarboekjes van de burgers die in de Pandora-papers staan grondig worden nagekeken. Wellicht kunnen uw bankrekeningcontroleurs minister Vincent Van Peteghem ook uitleggen hoe hij een vermogensregister voor alle Belgen kan installeren, want die mens krijgt dat niet geregeld.

Intussen ben ik blij met de stappen die u alvast zet om de rijkste armen te kortwieken. Ik ga ervan uit dat ik nu pijlsnel zal opschuiven op uw wachtlijst waarop ik onlangs mijn vijfjarig jubileum heb gevierd.

Ik groet u dan ook met de meeste Hoogachting,

Fr. De Meester
In de volksmond gekend als Dikke Freddy

Brieven van Dikke Freddy is een column van schrijven Erik Vlaminck.
Thuisbasis van de column is het webplatform Sociaal.net