Waar waren we mee bezig (de afgelopen maand)?

Benieuwd waar we allemaal mee bezig zijn geweest de afgelopen maand?
Je leest het hier. Zet u even, want het is de moeite!

Basiswerking:

Sinds half juni organiseren we terug Open Ontmoeting. Elke dinsdagnamiddag komen 20 mensen langs voor een babbel, koffie en spel.
Al onze activiteiten voldoen aan de corona-maatregelen. Dat zorgt voor veel extra uitdagingen met veel extra personeelsinzet. Maar we zien dat de nood om elkaar te ontmoeten groot is.
Deze maand was er zelfs een speciale gast: Het Lam Gents. Het lam dat wegneemt onze zorgen! Een initiatief van Victoria Deluxe. 
Aluhallen - Easytent VerhuurHet vinden van locaties die groot genoeg zijn is een grote uitdaging. Daarom bekijken we samen met de stad om bestaande locaties meer beschikbaar te maken (bijvoorbeeld Open Huis). We onderzoeken ook of het mogelijk is om snel een extra grote ruimte te creeëren. Bijvoorbeeld een verwarmde feesttent.
Ook bekijken we met onze huisbaas welke uitbreidingsmogelijkheden er zijn.
Sinds deze maand zijn we ook elke woensdag open. Dan kan je inschrijven voor activiteiten, vragen stellen over vrije tijd en gebruik maken van onze laptops.
Waarschijnlijk zijn we binnenkort een echt Rap-Op-Stap-kantoor.
We gingen samen naar het circus en planden nog 2 grotere uitstappen.
Met de trein naar zee en met de bus naar Plopsa-land.
Na de herfstvakantie starten de computerlessen voor beginners. In samenwerking met Centrum Basiseducatie Leerpunt.
Elke eerste dinsdag is er naai-atelier ‘t Singertje. Je kan er terecht om samen kleren en ander textiel te herstellen.
Binnenkort start de naaicursus waar je leert werken met een naaimachine. In samenwerking met Femma.
Onze vorming over nepnieuws werd zo gesmaakt dat we hem binnenkort zullen herhalen.
Ook het duidingsmagazine Pano (Canvas) had er oren naar en kwam op het Parlement ervaringen sprokkelen.
We komen samen met de Nieuw Gentenaars van het fotoproject ‘Elk Zijnen Dag’ dat startte tijdens de lockdown. We werken samen aan een wandeling langs de foto’s en verschillende bijeenkomsten.
Sinds de eerste veiligheidsraad vertalen we de corona-maatregelen naar een toegankelijke infographic. Dat deden we ook voor contactopvolging en correct gebruik van mondmaskers. Alles werd verzameld op www.watmag.be. De maatregelen werden intussen ongeveer 25.000 keren geraadpleegd.
Op het maandelijks Parlement slagen we erin om met een 35-tal deelnemers corona-proof te vergaderen over het leven in en buiten De Zuidpoort. 
Blinkout is een plaats midden in de stad. Ze verstrekt de veerkracht van mensen. An kwam hun werking voorstellen op het Parlement en afgelopen dinsdag kregen we een uitgebreide rondleiding.
De nieuwe editie van ons tijdschrift Echo is in de maak.
Wat doet VOG? – VoedselOndersteuning Gent vzwHet valt op dat veel nieuwe mensen de weg naar De Zuidpoort vinden. Diegenen die ons nog niet vonden, gaan we ook zelf opzoeken. Bijvoorbeeld tijdens de voedselondersteuning van Geraarke of de Leeftuinen.
Kennisplein KennismakersSamen met Lus vzw bekijken we hoe er een antwoord kan komen op de grote eenzaamheid in de wijk.

Beleidswerking:

Nadat schepen De Bruycker haar beleidsnota Beleidsparticipatie kwam voorstellen, was begin september schepen Coddens op bezoek met het Armoedebeleidsplan. We kregen de kans zijn plannen te beluisteren en te reageren.
Het Vlaams Parlement nodigde ons uit voor de Commissie Corona. We werden er gevraagd hoe mensen in armoede de crisis en maatregelen ervaren.
Het traject over beleidsparticipatie ‘Beste Burger’ krijgt een vervolg. In het boekje leggen we uit wat wij belangrijk vinden. Nu maken we daar samen een vorming over.
Op vraag van de stad zullen we een traject starten over hoe communicatie van hen meer toegankelijk kan zijn. We doen dit in samenwerking met Stad Gent, Wablief en InGent.
Binnenkort starten we met een bevraging bij mensen in armoede.
Jong Gent in Actie zoekt een trajectbegeleider (m/v/x)Samen met Jong In Actie startten we met het Gorilla-project. Jongerenwerker Amaury legt op verschillende bestaande plaatsten contacten met jongeren om zo aan de slag te gaan met signalen.
We zijn de corona-signalennota aan het omvormen naar een nota met aanbevelingen die de structurele noden aankaart.
Samen met de andere Gentse Verenigingen Waar Armen Het Woord Nemen organiseren we op 17 oktober de Werelddag van Verzet tegen Armoede. Thema dit jaar is ‘inkomen en onderbescherming’.
De actie zal volledig corona-proof georganiseerd worden, een mooie uitdaging.
Met onze vorming ‘De Stressweg – op weg naar sterke gesprekken in hulpverlening’ konden we opnieuw heel wat mensen op weg zetten naar gesprekken met minder stress én meer resultaat.
De hogescholen gaan ook dit jaar opnieuw aan de slag met ons materiaal!
Nieuw Gent Vernieuwt. Er komen nieuwe woningen, maar ook een nieuw park. We gingen kijken naar de maquette en er ontstond een boeiende dialoog met de stadsmedewerkers.

Achter de schermen:

Om onze stem nog meer krachtig te laten klinken en meer impact te hebben werken we nóg intensiever samen met onze collegaverenigingen BMLIK, Sivi en Jong Gent In Actie. We overleggen ook over meer verregaande vormen van samenwerking. Ook de Raad Van Bestuur van de verschillende verenigingen kwamen al enkele keren samen voor overleg.
De Stad en enkele onderzoekers onderzoeken wat de rol van het middenveld in het Gent is en zou kunnen zijn. Samen met enkele andere organisaties maken we deel uit van de klankbordgroep voor de onderzoekers.
De crisis maakte de nood aan voedsel- en materiële hulp veel zichtbaarder. Daarom startte de stad een traject waarin deze vorm van hulpverlening onder loep wordt genomen. Hoe verloopt het nu en hoe kan het nog versterkt worden? De Zuidpoort neemt hieraan deel om de kijk van mensen in armoede toe te voegen.
Op de algemene vergadering van Kras wisselden we met andere diensten uit hoe de werkingen verlopen tijdens de crisis en bespraken we enkele inhoudelijke thema’s.
Er dienen zich regelmatig nieuwe vrijwilligers aan! Met de meesten hadden we intussen een kennismakingsgesprek. Enkelen zijn al gestart.
Intussen broeden we op een plannetje om de vrijwilligers te bedanken voor hun inzet.
De vragen naar stages, opdrachten en interviews vanuit Gentse scholen is een continue stroom, met op dit moment een piek. We zoeken een weg om op de meeste te kunnen antwoorden, maar kunnen helaas niet iedereen verder helpen.
uit de Zuidpoort, vereniging waar armen het woord nemen - PDF Free DownloadWe delen ons huis met plezier met andere organisaties. Regelmatig kunnen we partners verwelkomen in een van onze vergaderruimtes.
Sinds kort heeft Samen Een Plan er een vast moment.
De stad kocht de voormalige Kring (parochiaal centrum) om er een wijkwerkplaats te installeren. Samen met Bij Pino, Campus, Poco Loco en Samenlevingsopbouw bekijken we hoe we kansen voor buurtbewoners kunnen creëren. 
WoninGent versnelt bouw van nieuwe, kwaliteitsvolle woningen in Nieuw Gent  | WoninGentIn Nieuw Gent zijn veel organisaties actief. De met veel mensen in contact komen en veel luisteren. Op het Wijkactieteam bekeken we hoe met al die signalen van mensen aan de slag kunnen.
IN-Gent vzw (@INGentvzw) | TwitterSamen met enkele wijkpartners laten we ons begeleiden door een traject van InGent om van De Zuidpoort een nóg meer diverse plaats te maken.
Op dit moment werken er 3 medewerkers bij De Zuidpoort (samen 2,2 VTE). Om dat te kunnen volhouden (en hopelijk uit te breiden) onderzoeken we (oa met een Werkgroep Financiën) verschillende sporen om voldoende middelen te vinden.