Strip wordt gesmaakt!

De opening van ontmoetingsplaats Bij Pino was een groot succes!
100 Nieuwsgierigen kwamen er kennismaken met de koffiebar en klusruimte. In april wordt daar nog de doorgeefwinkel aan toegevoegd.
Schepenen Tapmaz en Taeldeman kwamen het belang van Bij Pino onderstrepen, waarna het woord gegeven werd aan Inge, Licorice, Lut, Emile en Steven van De Zuidpoort. Zij kwamen vertellen waarom ze zolang naar een plaats als deze hebben uitgekeken. Hun speech kan je onderaan lezen.
Ze hadden zelfs een strip gemaakt over hoe Bij Pino is ontstaan, die ze met trots aan iedereen bezorgden!
Je kan de strip downloaden (klik hier) of er een komen afhalen tijdens een van onze activiteiten.
(klik op een afbeelding om ze uit te vergroten)

Speech

Stress? En met uitbreiding geestelijke gezondheidszorg. Iedereen heeft tegenwoordig last van stress, niemand wordt gespaard.
Wat heeft het dan te maken met armoede? Waarom is het probleem zo veel groter bij mensen met een beperkt inkomen? Zij gaan toch niet werken? En dat is toch wat ons zoveel stress bezorgd.
Leven in armoede, de onophoudelijke druk dag in dag uit om je rekeningen te betalen. Administratie die je niet in orde krijgt enz…
De keuze moeten maken of je nu de schooluitstap zal betalen, die belangrijke medicatie of de telefoonrekening.
Laat staan dat mensen nog geld zouden over hebben om zich eens te ontspannen.
Of geld over hebben om hun hart te luchten bij een vriend als je samen in de in cafetaria van de sportclub zit.
Samen hebben we gezocht naar oplossingen waar we zelf kunnen aan meebouwen. Iedereen een volwaardig inkomen geven zou er natuurlijke voor zorgen dat mensen veel minder stress hebben. Maar op korte termijn kunnen andere initiatieven al een deel van de stress aanpakken

Inge:
“Ik krijg stress van familieruzies. Zo erg dat ik zelfs een operatie nodig had. En als ik dan naar hier kan komen dan doet dat deugd. Af en toe eens je hart te luchten. Ik vind hier gezelligheid en kan dan aan iets anders denken dan aan de stress. Je kan er plezier en leute maken.
 Daarom vonden wij het belangrijk dat er hier in Nieuw Gent een extra plek kwam waar alle mensen vrijblijvend terecht kunnen.
Een plek waar je niets hoeft te betalen voor een tas koffie, waar je samen kan zijn zonder verplichtingen en dit op momenten wanneer alle andere plekken gesloten zijn.”

En het werkt! Mensen komen naar hier, brengen zelf iets lekkers mee taart of zelf gebakken brood en delen dit met anderen. Ook als ze hen niet kennen.
Zo maakt iemand zich de bedenking dat het toch raar is, alsof je betaald wordt om iemands vriend te zijn…
Terwijl daar het probleem ligt, mensen hebben amper een sociaal of familiaal netwerk. Het gebrek aan een leefomgeving met een gevoel van geborgenheid. Een plek waar je je veilig voelt en geapprecieerd wordt om wie je bent. Dit na de slopende dagelijkse zorgen en stress om rond te komen.

Lut:
“Sinds ‘bij Pino’ er is, heb ik een plekje gevonden om nieuwe mensen te leren kennen.
Er zijn ‘bij Pino’ geen activiteiten waar ik moet aan deel nemen. Dus
ik kan op mijn gemak breien. En ik ben daar heel blij om.
Ik heb geen eigen centen en kan niet op café gaan.  Nu Pino er is, kan
ik hier te recht voor een babbel en een koffie.”

“Emille:
Daarom zijn wij blij met “Bij Pino” een plek waar mensen terecht kunnen. Waar mensen gewoon samen kunnen zijn en waar je je welkom voelt ongeacht wie je bent. Deze strip vertelt het verhaal van 3 jaar themawerking rond stress en geestelijke gezondheidzorg. Met één van de conclusies dat er nood is naar meer luisterende oren in deze wijk.
Daarom willen we dan ook de Stad Gent graag danken om Bij Pino te realiseren.
En willen we jullie dan ook onze strip overhandigen.”