Toonmoment sambaproject van Jong Gent in Actie

jgiaLaat je drum horen!

Gent, woensdag 25 mei

Ritmes van verzet

Naar aanleiding van  de nominatie van ons  sambaproject voor de Cera-prijs van het jeugdwelzijnswerk, uitgereikt door Cera en Uit De Marge, nodigen we je graag uit op ons toonmoment. Het project is een initiatief van Jong Gent in Actie, in samenwerking met Rhythms of Resistance (JNM) en ¡No Pasaran! (Linx+).
“Via de sambaritmes geven we jongeren een stem. De jongeren van Jong Gent in Actie zijn het beu om in armoede te leven en vinden in de samba een manier om sociale actie te voeren en de problemen waar ze tegen aanlopen op de agenda te zetten. Een goede woning, een waardig inkomen, recht op werk en ga zo maar door.”
De jury van de Cera-prijs van het Vlaams jeugdwelzijnswerk was vol lof over Jong Gent in Actie en nomineerde het sambaproject als “‘best practice’ met exemplarische waarde voor het hele jeugdwelzijnswerk.”
De jury oordeelde dat wij erg goed scoren op alle criteria die zij in rekening brengen: “De emancipatorische aanpak en de maatschappelijke relevantie van de werking: de individueel en collectief empowerende kracht van de werking, en de impact op het beleid. De mate waarin er wordt samengewerkt met diensten en organisaties in andere levensdomeinen, vanuit het perspectief van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. Nabijheid bij de doelgroep. Ontplooiingskansen voor de doelgroep én voor de werkers. De mate van professionaliteit: doel- en procesmatig werken.
Kortom, de jury prijst de originele aanpak van werken met politiek en maatschappelijke thema’s. Het is een creatieve manier om maatschappelijk kwetsbare jongeren een stem te geven, en om hun kritisch bewustzijn te versterken. De sambaband is bijvoorbeeld een creatieve uitlaatklep waar de jongeren zich kunnen laten horen. De jury vindt het ook zeer belangrijk dat de jongeren zelf kunnen kiezen rond welke thema’s ze willen werken.  Het kan als voorbeeld dienen voor andere werkingen om creatief te werken rond kritisch burgerschap. Het bruggen slaan met andere levensdomeinen met de jongeren wordt als een grote meerwaarde beschouwd”.

Programma

16.00 : Open workshop samba
17.00 : Inleiding door Caro Debruyn (Cera)
17.05 : Voorstelling sambaproject door jongeren en jeugdwerkers Marjolijn Lemahieu en Hanne Daniels
17.15 : Pascal Debruyne (Uit De Marge)
17.20 : Schepen Rudy Coddens en Schepen Elke Decruynaere aan het woord
17.30 : Samba performance
17:45 : Receptie

Praktisch

Het toonmoment gaat door op 25 mei vanaf 16u bij De Zuidpoort vzw in Gent, gelegen aan het  Rerum-Novarumplein 25 (hoek met Kikvorsstraat). De Zuidpoort is bereikbaar met bus 5 of tram 21.
Deelname aan het toonmoment is gratis. Gelieve wel voor 23 mei uw aanwezigheid te bevestigen via marjolijn@bmlik.be.
Een voorproefje van het sambaproject vind je hier:

Tijdens het toonmoment organiseren we kinderopvang. Meld ons ook vóór 23 mei hoeveel kindjes u meebrengt.
Jong Gent in Actie wordt gesubsidieerd door Stad Gent en OCMW Gent en de provincie Oost-Vlaanderen.
Met de steun van Cera.
image007