Recht uit balans

justitieDaarnet hoorde ik Minister van Financiën Van Overtveldt op de radio. Over Audi die beslist heeft om zijn nieuwe elektrische wagen in België te produceren. Audi deed dat na een tiental overleggen met de minister en zijn kabinet. Daar kregen ze minutieus uitgelegd hoe ze hun rechten maximaal kunnen benutten. Uiteindelijk leverde dat een overheidssteun van 100 miljoen euro op.
Maar het is niet het bedrag waar ik van schrok. Wel de zoveelste vaststelling dat de een al wat meer toegang heeft tot recht dan de ander. Terwijl het bedrijf bij het handje wordt genomen, hebben mensen (in armoede) steeds minder kansen om hun rechten op te nemen. De afbouw van eerstelijns justitiehuizen, invoering van remgeld, pro deo advocaten worden minder vergoed, invoering van BTW-plicht voor advocatendiensten, verhoging van de griffierechten, …
Zolang er maar werk, werk, werk gecreëerd wordt. Dan kan elke werkende voor zichzelf zorgen. Wie geen werk heeft …