Iedereen een basisinkomen? Kijk Canvas

Aflevering 33: Iedereen een basisinkomen
Een tijd geleden berichtten we over de Nederlandse uitzending over een basisinkomen (klik hier). Nu heeft ook Canvas een reportage gemaakt:
Stel: iedereen krijgt maandelijks 1 500 euro op de rekening. Onvoorwaardelijk, of men nu werkt of niet. Voor u in hoongelach uitbarst: de afschaffing van slavernij, kinderarbeid en zelfs de oprichting van Europa waren ooit soortgelijke onmogelijke ideeën. Hét meest gehoorde tegenargument – dat het niet betaalbaar is – zette Panorama aan het denken. Wat doet gratis geld met een mensenleven? “Ik won 2000 euro per maand met Win For Life en ik werk nu meer dan ooit”, legt An uit. An is een doorsnee Vlaamse vrouw. Extra geld zet mensen niet aan tot luiheid, zo blijkt. We trokken ook naar Namibië waar een experiment met een basisinkomen tot spectaculaire resultaten heeft geleid. Mensen zélf laten beslissen over hun leven door gratis geld werkt beter dan de conventionele ontwikkelingshulp. Het idee is niet nieuw. Meer nog, eigenlijk is het historisch half Belgisch. In de jaren ’80 bouwde Philippe Van Parijs een beweging (BIEN) uit met o.a. ondernemer Roland Duchâtelet (Vivant) en Guy Standing (UK). Vandaag voelen ook zij de hernieuwde groeiende aandacht voor een basisinkomen, vooral door de schijnbaar onoplosbare sociale onrust. Tijd lijkt het om in actie te schieten. Zoals … in Zwitserland. Inderdaad, Zwitserland, niet alleen het land van bergtoppen, banken en tennisgenie Roger Federer. In 2016 komt hier een referendum over een basisinkomen, betaald door de staat. Panorama wil ook de denkoefening concreet maken en liet het basisinkomen voor België berekenen. Het is het levenswerk van ingenieur Ismaël Daoud, die samen met de VRT-factcheckers tot de wiskundige conclusie komt: het kan! Een reportage van Jozef Devillé en Alina Kneepkens.

Duur : 50 minuten

Op Canvas
  • Donderdag 18 december om 21:35
  • Vrijdag 19 december om 15:05
  • Zondag 21 december om 18:00