Op zoek naar 'binnenkantmensen' in De Zuidpoort

2 weken geleden verscheen er een mooi artikel over ons in Kerk & leven. Je kan het hier lezen:
IMG_9075Al twee jaar hangt er aan de gevel van de pastorij boven de poort een groot bord. Zuidpoort, je bent welkom. Dit roept vragen op. Ik had wel al van de Zuidpoort gehoord en ik had een vage notie van wat ze deden maar vond het nu de tijd om mijn licht te gaan opsteken en om een beter beeld te krijgen van wie en wat de Zuidpoort nu eigenlijk is.
Ik bel aan en word meteen uitgenodigd om binnen te komen.
Steven is vandaag de verantwoordelijke voor het project. Ik vraag wat de zuidpoort doet. Steven: De Zuidpoort wil alle mensen sterker maken om armoede en uitsluiting te bestrijden. Wij werken hier bewust met een mix van mensen, dus zowel mensen in armoede als niet. Dit is om een uitwisseling tussen de mensen te bekomen. Onze focus is dus armoedebestrijding. We doen dit op verschillende manieren. Deels met een persoonlijke aanpak maar ook door over armoede na te denken en daar conclusies uit te trekken. Ze hebben we om de veertien dagen een bespreking met iedereen om de drempels in de maatschappij te kunnen benoemen en om een aanpak ervan voor te stellen. Daarbij werken wij ook rond bepaalde thema’s die over verschillende jaren kunnen lopen. De vorige jaren was het thema onderwijs en wij hebben verschillende voorstellen gedaan naar het beleid en naar de scholen toe om met armoede beter rekening te houden. Nu werken wij rond geestelijke gezondheid en binnen dit of enkele jaren zullen wij ook met ons besluit naar buiten komen.
PICT2681Wat doen jullie zoal? Steven: wij hebben wekelijks een kookatelier. Iedereen mag meehelpen en nadien eten we samen een warme maaltijd. Om de veertien dagen komt het poëziecentrum met ons een gedicht lezen en bespreken en wij projecteren regelmatig ook een film. We gaan samen op zoektocht of fietstocht. We hebben ook het pretloket die helpt in het zoeken naar betaalbare vrije tijdsbesteding. In de zomer zijn we met 100 pers. naar de Zoo van Antwerpen geweest voor maar 5€ /pers. en in de herfstvakantie hopen we met ong 300 personen naar Plopsaland te gaan. We bedingen een korting en vullen nog aan met subsidies die we van de Stad Gent krijgen. Die subsidies gaan stoppen omdat de Uitpas wordt voorgesteld. Voor activiteiten in Gent zal het korting geven voor bepaalde doelgroepen maar we kunnen dan minder buiten de stad trekken.
Ik ga even rond en spreek mensen aan. Ivo, waarom kom je heir naartoe? Ivo: Ik kom vooral voor het sociaal contact. Het kookatelier is interessant. Iedereen brengt recepten mee en je leert wat bij. Een keer per maand is het parlement: dan bespreken we wat er in de komende maand gaat gebeuren. Ook het menu wordt dan afgesproken. Je kunt ook altijd zelf suggesties doen. Ik zit in verschillende werkgroepen en in het pretloket; We hebben het OCMW gevraagd om een cultuurabonnement en dat komt nu in de vorm van de Uitpas.
Inge, waarom kom je hier? Inge: ik kom om onder de mensen te zijn. Ik zoek gezelligheid. Altijd thuis zitten is niets voor mij. We maken hier gezellig samen eten en zo smaakt het beter. Ik doe nog een maal per week PWA werk: de tuin onderhouden of de afwas doen. Hier kom ik nog eens onder de mensen.
PICT2683Jozef, hoe zit het met jou? Jozef: Je moet er zelf inzitten om het te begrijpen. Naar hier komen breekt mijn dag , ik ken hier ondertussen iedereen. De kern is menselijk en je wordt hier opgevangen. Ik had een probleem met mij financiën. Ze hebben me hier met de paperassen geholpen zodat ik nu een huursubsidie krijg. Binnenkort verhuis ik naar een sociale woning en ze zullen me hier helpen verhuizen. Ik heb geen familie meer en sta alleen. Ik ben ze hier heel dankbaar voor alles wat ze voor mij doen. Tegenwoordig werken we rond geestelijke gezondheid, dat is zeer belangrijk. Ik kom hier graag, het is gezellig en je steekt er wat van op. Ik krijg hier een goede maaltijd en ik help hier ook eens een ander. Ik ging vroeger wel eens op restaurant maar dat kan ik niet meer; Als ik al mijn rekeningen betaald heb hou ik dagelijks 10 € over om van te leven en kleren te kopen. Even op café kan zo niet meer. Ik heb het biljart en het kaarten moeten laten vallen, ook mijn jaarlijkse uitstap. Ik heb alles moeten afbouwen maar gelukkig dronk ik niet. Ik koop mijn kleren 2e hands en hier heb ik nog wat activiteiten. Het is zeer moeilijk om weer uit armoede te geraken. Armoede is ook psychologisch en de maatschappij is zeer hard geworden. Hier helpen wij samen elkaar en samen sta je sterker.
David: wat kom jij hier doen, want als ik het goed zie zit je niet in armoede: Inderdaad, ik heb vast werk en zit niet in armoede. Ik heb de Zuidpoort een jaar geleden leren kennen. Een vriendin liet me weten dat ze hier een film gingen vertonen die ik graag wou zien. Ik ben daarop afgekomen en kom nu regelmatig. In mijn job is de sluitingsdag dinsdag dus dat komt mooi uit. Ik babbel graag met de mensen en ik ben bereid om ook naar hen te luisteren zonder vooroordelen te hebben. De meeste mensen weten niet wat armoede is. Velen denken zelfs dat er hier geen armoede is , ik dacht dat vroeger ook maar nu weet ik wel beter. Hier is echte armoede. Soms ook kansarmoede maar dat is iets waar je zelf ook aan kunt werken. Je moet een stuk je kansen creëren maar daarvoor heb je steun nodig. Hier steken mensen tijd in elkaar en ze hebben hier een goede ingesteldheid. Geen tijd in elkaar steken is ook een vorm van armoede. Mensen zijn niet marginaal, hun situatie is het soms wel. Soms kun je rijk zijn aan talenten maar zonder geld; dit tegenover de rijken in onze samenleving die geen ontwikkeling hebben. De maatschappij bestaat uit ‘buitenkantmensen’ terwijl de binnenkant zoveel rijker kan zijn. Geld is een middel, minder hebben maakt je niet minder mens. Mensen in armoede denken dat geld de oplossing is voor al hun problemen maar dat klopt niet. Tekort wordt ook bepaald door je eigen bewustzijn, je kunt weinig hebben en toch in je hoofd op avontuur trekken en je rijk voelen. De maatschappij is kwaadwillig omdat ze geen inspanning doet tegen de armoede. Het is hier een heel leuke plek en het eten is vers en gezond en met liefde gemaakt.
Ik loop nog wat rond en babbel wat. Er zijn mensen die reeds 16 jaar naar de zuidpoort komen. Vooral de gezelligheid en de vele activiteiten trekken aan. ‘Samen opstaan tegen armoede’, ‘waar mensen met armoede een stem hebben’, ‘je bent welkom’. De Zuidpoort heeft verschillende slagzinnen maar ze komen er allemaal op neer dat je gerust op een dinsdag even mag binnenstappen. De kans is groot dat je nog lang hier naartoe zult komen.
Erika