vrijdag 17/10 Werelddag van Verzet tegen Armoede

17 oktober is al meer dan 25 jaar de Werelddag van Verzet tegen Armoede. Op deze dag klagen we het onrecht dat armoede is aan en worden de slachtoffers van armoede herdacht. Ook in ons land treden verenigingen waar armen het woord nemen naar buiten en roepen de brede publieke opinie op om de strijd aan te binden tegen armoede.
Jij kan ons daarbij helpen!

1. Kom naar de actie in Gent

affiche finalmet logos
vrijdag 17/10 voeren we actie onder de stadshal (aan het Belfort).
Het thema dit jaar is armoede is geen eigen keuze.
Doorlopend van 16 tot 18u30:

  • Standenmarkt van Gentse organisaties tegen armoede
  • Voorstelling film ‘Armoede is geen eigen keuze’.
  • Optredens van Villa Voortman, Flip Kowlier, Rauw & Onbesproken, …

Om 18u15 vertrek bus naar St.-Pietersplein voor herdenking aan ‘De Steen’.
Om 19u herdenking aan ‘De Steen’.
Om 19u40 optocht naar de Stadshal.
Om 20u speelt de beiaard het vierde wereldlied
Om 20u15 film ‘The Gold Rush‘. Een film uit 1925 door Charlie Chaplin.
 
2. Hang een laken uit je raam

corde3

Het nationaal symbool van deze dag is een wit geknoopt laken als teken van ‘uitbreken uit armoede’. Zoals elk jaar vragen we om een wit geknoopt laken uit het raam te hangen als gezamenlijk teken dat men samen de strijd wil aanbinden tegen armoede.
 
 
 

3. Verspreid onze boodschap ‘Armoede is geen eigen keuze’

Armoede is geen eigen keuze BO rectoDit jaar willen we met het thema ‘armoede is geen eigen keuze’ duidelijk maken dat mensen niet kiezen om in armoede te blijven of erin terecht te komen. We horen meer en meer stemmen die beweren dat mensen in armoede maar beter hun verantwoordelijkheid moeten opnemen, alsof ze er zelf schuld aan hebben. Voor ons is het duidelijk dat armoede een structureel probleem is. De maatschappij is op zo een manier georganiseerd dat het armoede in stand houdt en vergroot.
We hebben enkele levenslopen, van mensen die actief zijn in De Zuidpoort, onder de loep genomen om te bekijken waarom zij in armoede blijven vastzitten of erin terecht zijn gekomen. We zijn niet opzoek gegaan naar de meest schrijnende situaties, maar we hebben wel 6 voorbeelden. In aanloop van 17/10 zullen we er dagelijks één met u delen. Klik hier om ze te bekijken en te delen.
 
De Werelddag van Verzet tegen Armoede komt tot stand door een nauwe samenwerking tussen:
Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen / De Zuidpoort / vzw SIVI / OCMW Gent / Stad Gent / Samenlevingsopbouw Gent / vzw Circa / Victoria Deluxe / Intercultureel Netwerk Gent / KRAS Gent / Filmfestival Gent / CAW Oost-Vlaanderen / ABVV Oost-Vlaanderen / ACV Oost-Vlaanderen.