20% meer Vlamingen kloppen aan bij Verenigingen Waar Armen Het Woord Nemen

bronnen: VRTDe Morgen, Radio 1, VTM

VRT

 

Radio 1

 

VTM

 

De Morgen

Het aantal Vlamingen dat in armoede leeft en steun vraagt, is dit jaar met maar liefst 20% gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Netwerk tegen Armoede, dat 58 verenigingen bevroeg.
Vorig jaar deden al 30% meer Vlamingen dan in 2011 een beroep op de armoedeorganisaties. De organisaties kunnen de vraag naar goedkope maaltijden, administratieve hulp of andere bijstand nauwelijks nog bijhouden. “We zien dit jaar opvallend veel mensen met een job, tweeverdieners zelfs, die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, ” klinkt het. “Veel mensen die het financieel breder hadden, zijn door de crisis hun goedbetaalde job verloren, ” zegt Annemie Degreef van de vzw OpenArmen. “Om hun uitkering niet te verliezen, hebben ze slechter betaald werk aangenomen. Of een deeltijdse baan met wisselende shifts die ze moeilijk kunnen combineren met een tweede job. Maar dehypotheek blijft dezelfde. En zo belanden ze bij ons.
“Net nu de vraag zo toeneemt, zegt 40% van de armoedeverenigingen dat lokale besturen extra taken op hen afschuiven, zonder dat daar meer centen tegenover staan. Integendeel, de helft van de organisaties ziet hun lokale subsidies dalen. “Lokale besturen bouwen hun dienstverlening af, ” stelt Frederic Vanhauwaert van het Netwerk tegen Armoede.