PROJECT 1- Help ons een wijkgericht vrijetijdskantoor uit te bouwen
Mensen met een beperkt budget besparen vaak op vrije tijd: uitstapjes, reizen, hobby’s, speelgoed, verenigingsleven en sociaal contact. Voor mensen die in armoede geboren zijn of nieuw zijn in ons land, is het verenigingsleven vaak onbekend terrein. Ze kijken fundamenteel anders naar de wereld. Participeren betekent voortdurend keuzes maken en risico’s afwegen. Dit maakt het moeilijker om volwaardig deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten.
Mensen in armoede komen nauwelijks in contact met vrijetijdsaanbieders. Hierdoor vergroot de kans dat ze afhaken bij tegenslagen, misverstanden of sociale druk. Ze beschikken ook minder over de nodige hulpbronnen en ondersteunende netwerken. Kleine hindernissen, zoals een onverwachte uitgave of een gewijzigde aanvangstijd van een sportclub, kunnen voor kansarme ouders al onoverkomelijke obstakels zijn. Het is voor hen een uitdaging om vrijetijdsactiviteiten in hun wekelijkse routine te integreren.
Het Rap op Stap-kantoor van de Zuidpoort werd opgericht om mensen met vragen over vrije tijd te ondersteunen en nieuwe mensen te bereiken. Na 4 jaar draait het kantoor wekelijks dankzij 2 vaste vrijwilligers. Dit is net voldoende is om het kantoor open te houden, maar te weinig om verder uit te breiden, actiever in de wijk aanwezig te zijn en het ondersteunen van doorverwijzing. Om van het Rap op Stap-kantoor een écht wijkgericht vrijetijdskantoor te maken, is extra personeelstijd noodzakelijk.
Met extra ondersteuning willen we:
- Actiever samenwerken met aanbieders van wijkgerichte vrijetijdsactiviteiten
- De samenwerking met het OCMW vorm geven
- Vindplaatsgericht werken met het aanbod van Rap op Stap
- Ondersteuning bieden bij het vinden en inschrijven voor vrijetijdsactiviteiten
- Het kantoor meer en flexibeler openen voor bezoekers
Daarnaast wil de Zuidpoort vanuit het Rap op Stap-kantoor ook beleidsmatig werken. De vele contacten die we leggen met mensen met vragen over vrijetijd, bieden een unieke kans om signalen op te vangen en door te geven aan beleidsmakers en vrijetijdsaanbieders.
Voor de verdere uitbouw van dit wijkgerichte vrijetijdskantoor zijn we in 2025 op zoek naar financiële steun van €30.000.
PROJECT 2 - Steun ons bij het versterken van onze signalenwerking
Binnen elke deelwerking van de Zuidpoort gaan we in gesprek met mensen, maar we hebben niet de tijd om die waardevolle ervaringen systematisch vast te leggen. Nochtans is dit essentieel voor het uitbouwen van een sterke signalenwerking, waarbij we de drempels en knelpunten uit deze verhalen kunnen doorgeven richting het beleid.
Onze medewerkers hebben vaak al een vol takenpakket, , waardoor het neerschrijven van verhalen geen prioriteit krijgt. Dit maakt het moeilijk om deze verhalen regelmatig te analyseren, signalen te formuleren en deze door te geven aan diensten of beleidsmakers.
Het vastleggen van verhalen en het herkennen van rode draden, waardoor ze als signalen naar voren komen, is enorm waardevol. Zelfs wanneer de regerende politieke macht er niet direct op reageert, gaan deze signalen nooit verloren. Signalen vormen de basis van een socialer beleid Elke sociale beleidsbeslissing begint immers met een signaal en is in functie van een betere samenleving. Ook als er niets mee gebeurt, kunnen deze signalen door oppositiepartijen worden opgepikt. Daarom is het belangrijk dat we blijven signalen verzamelen. Hoe sterker en nauwkeuriger een signaal wordt omschreven, hoe effectiever het beleid hierop kan reageren.
De Zuidpoort wil een manier vinden om deze signalen op een consequente en structurele manier te verzamelen binnen onze eigen deelwerkingen. Zo kunnen we ze analyseren en bepalen welke acties nodig zijn. Dit geeft ons de mogelijkheid om de vinger aan de pols te houden, gebaseerd op de ervaringen die we uitwisselen, en om actief mee te denken over oplossingen.
We brengen onze signalen ook binnen in de verschillende wijkoverleggen, zodat we sneller kunnen inspelen op de noden van de wijk.
Voor 2025 zijn we op zoek naar financiële ondersteuning van €20.000 om deze signalenwerking verder uit te bouwen.