1 jaar Bondgenotennetwerk

Het bondgenotennetwerk Nieuw-Gent bestaat 1 jaar! Tijd voor een terugblik op wat we de afgelopen 12 maanden hebben gedaan.

LEEFBAARHEID
In maart 2024 gingen we aan de slag rond het eerste thema: ‘leefbaarheid’. In onze werking kwam dit thema al eerder aan bod, in 2023 stelden we er een bundel over samen. Ook in de resultaten van Nieuw-Gent-Vernieuwt konden we over dit thema heel wat terug vinden. We besloten dus om ons enkel te focussen op het perspectief van de kinderen zelf. We sloten aan bij een training van Ghent Basketball, waarbij we via een spelvorm de kinderen vragen stelden over leerbaarheid. Daarnaast sloten we ook aan bij Bloemenstad, waarbij we via het maken van ‘een jeugdjournaal’ in gesprek gingen over hun perspectief op de wijk. We haalden er een aantal opvallende zaken uit, zoals waar kinderen rustplekken vinden in de wijk, het belang van nabijheid en hoe dit veiligheid creëert, hoe beperkt de vrijheid om buiten te spelen is voor deze kinderen – ze mogen bijvoorbeeld niet alleen naar de speeltuin. De resultaten worden meegenomen in de werkgroep leefbaarheid.

VRIJE TIJD
In de maanden juni en juli gingen we in gesprek over het thema ‘vrije tijd’. Voor we de bevraging opstelden kwamen we samen met vrijetijdspartners rond drempels die zij zelf in kaart brengen of graag in kaart gebracht zien.  We vroegen hen waar zij graag ervaringskennis aan willen toevoegen. 

Daarna trokken we de wijk in met enkele vragen. We vroegen naar de bekendheid van het vrijteijdsaanbod en hoe mensen terecht komen bij organisaties. Op deze manier brachten we de drempels die er zijn in kaart en of aanwezigheid op het ene aanbod leidt tot kennis van andere organisaties. Daarnaast kwam ook de vraag “Is er cultuur voor cultuur?”. We verwerkten alles in een bundel. De resultaten van deze bevraging werden besproken op het netwerkoverleg brede school jeugd, waar de vrijetijdspartners enthousiast aan de slag gingen rond dit thema.

ONDERWIJS
In oktober en november namen we ‘onderwijs’ onder de loep. We organiseerden een brainstorm rond signalen in het onderwijs met verschillende partners. Het overleg leverde heel wat waardevolle input op. Hiermee trokken we naar de stuurgroep brede school, waar schooldirecteurs en brugfiguren dieper ingingen op de signalen. Daaruit bleek het interessant om een bevraging te organiseren i.s.m. het CLB over de herkenbaarheid van hun dienstverlening.

Aangezien we deze partner nauw willen betrekken bij de voorbereiding, de verwerking en het aanbod, stellen we de bevraging uit tot maart 2025. We gingen wél aan de slag rond een ander deelthema van onderwijs, namelijk het Vlaams regeerakkoord. We vroegen mensen hoe zij de nieuwe maatregelen en ideeën rond taal, organisatie van het onderwijs, … ervaren, wat zij ervan vinden.

WELZIJN
Samen met OCMW Gent bevroegen we in januari en februari mensen over de toegankelijkheid van het OCMW. Af en toe ging een outreachend OCMW medewerker mee op bevraging en we leidden mensen toe naar een rechtenatelier. Daar kunnen mensen die nog geen OCMW assistent hebben navragen op welke rechten ze aanspraak kunnen maken. Deze resultaten worden verwerkt, een bundeling volgt binnenkort.

OP NAAR JAAR 2!
In het tweede jaar starten we een groepswerking op rond één van de deelthema’s. We willen met jonge gezinnen een deelthema (wellicht leefbaarheid) verder uitpluizen en naar verbeteracties gaan, i.s.m. wijkpartners. Daarnaast staan beleidsbabbels op de planning rond taal. We houden jullie verder op de hoogte!

 download als pdf