Afval is al geruime tijd een belangrijk thema binnen De Zuidpoort. Vanaf de zomer van 2023 tot het voorjaar van 2024 werkten we samen met een groep geëngageerde buurtbewoners om de problemen rond afval en netheid in de wijk te analyseren en oplossingen te bedenken. Een deel van dit traject verliep in samenwerking met Mooimakers, een Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort.
Tijdens het proces nodigden we verschillende partners en beleidsmakers uit. Ivago, Stad Gent, het kabinet van Van Braeckevelt en sociale huisvestingsmaatschappijen Thuis.Gent en Dimensa kwamen langs in De Zuidpoort. Ze luisterden naar de opmerkingen en aanbevelingen van de beleidsgroep en gaven op hun beurt waardevolle feedback.
De meerwaarde van het bewonersperspectief, wanneer het gaat over afval en netheid in de wijk, werd enorm geapprecieerd. We werden actief betrokken bij de verdere uitvoering van geplande acties en om onze mening te geven over het ‘onthaalpakket voor nieuwe bewoners’.
En we zijn blij om te zien dat onze inspanningen resultaten geven! Wat gebeurde er de afgelopen maanden?
1. Spogomi-wedstrijd en Festival Circulare
In mei organiseerden we een heuse Spogomi-wedstrijd op het Rerum-Novarumplein, samen met vele wijkpartners: Titanniek vzw, Brede School, Ivago, KAA Gent Foundation, Circusplaneet en DKO.
Spo go watte?! Spogomi is een Japanse sport waarbij teams zwerfvuil opruimen. Verschillende scholen uit de buurt namen het tegen elkaar op in deze wedstrijd. Deze actie was ook bedoeld om de Propere Pierkes HUB uit de Serre in de kijker te zetten. Scholen kunnen steeds materiaal ontlenen in de Serre om zelf een zwerfvuilactie in de wijk te organiseren.
In de namiddag vond het circulaire kunstenfestival ‘Circulare’ plaats in de Serre. Het festival inspireerde ons om creatief om te gaan met afval. Er waren creatieve workshops voor kinderen, een kindervoorstelling, een muziekoptreden (Trashbeats), een repaircafé… Het was een heel gezellige dag met veel blije gezichten!
Om deze dag extra in de kijker te zetten maakten we een flyer die zowel de Propere Pierkes HUB als het Circulare festival promootte. Deze werd verspreid in de wijk.
2. Gebruikerstest IVAGO en Stad Gent
Steeds meer diensten zijn zich ervan bewust dat hun communicatie te moeilijk is voor veel mensen. Eind juni organiseerde De Zuidpoort een gebruikerstest voor Ivago en Stad Gent om te onderzoeken hoe duidelijk hun communicatie is. We testten stickers voor op de ondergrondse containers en een folder over de aankomende verkiezingen.
Beide organisaties waren verrast door de andere manier waarop mensen lezen en begrijpen. Ze waren dankbaar voor de feedback en suggesties en hebben de ontwerpen bewerkt op basis van de bevindingen uit de gebruikerstest.
3. Bewonersperspectief in 'onthaalpakket voor nieuwe bewoners'
Binnen de bewonersgroep bespraken we onder andere het belang van duidelijke en correcte informatie. Nieuwe sociale huurders krijgen vaak veel informatie en het is essentieel dat deze goed begrepen wordt. Het idee voor een onthaalpakket voor nieuwe bewoners werd breed gedragen door Ivago, het beleid van Stad Gent, en de sociale huisvestingsmaatschappijen.
Bewoners werd gevraagd input te geven over de inhoud van het onthaalpakket: wat mag niet ontbreken, wat is overbodig, welke contactgegevens moeten erin? Ook werd besproken waar dit onthaalpakket beschikbaar moet zijn in de wijk en waar bewoners die wat extra uitleg of informatie nodig hebben terecht kunnen.
Het verslag kan je hier nalezen.
4. Testproject stickers op ondergrondse containers
Één van de nieuwe en meest ingewikkelde systemen voor afvalverwerking in de wijk zijn de ‘sorteerpunten’, of zoals wij ze noemen, de ondergrondse containers. De beleidsgroep afval gaf dan ook als aanbeveling om duidelijke informatie te voorzien op of bij deze containers.
In de zomer werd een testproject gelanceerd bij de containers in Nieuw Gent. We zijn blij dat dit resultaat nu zichtbaar wordt in de wijk. Ivago liet weten dat dit proefproject in oktober geëvalueerd zal worden en daarna waarschijnlijk wordt uitgerold naar andere Gentse wijken.