Lokaal bondgenotennetwerk

Gedurende twee jaar werken we mee aan een lokaal bondgenotennetwerk in Nieuw Gent. Deze projecten hebben als doel om op lokaal niveau te zorgen voor een betere samenwerking tussen de verschillende actoren die initiatieven nemen tegen kinderarmoede. 

Met het project in Nieuw-Gent willen we de ervaringskennis van jonge gezinnen toevoegen aan het kruispunt leefbaarheid, onderwijs, welzijn en vrije tijd. De doelgroep bestaat uit gezinnen met jonge kinderen (tussen 0 en 12 jaar) die wonen in de wijk Nieuw-Gent.

Doelen

Door in gesprek te gaan met gezinnen uit de wijk verzamelen we ervaringskennis. Via deze gesprekken willen we verschillende doelen bereiken:

1. HET AANBOD TOEGANKELIJK MAKEN
We willen de toegankelijkheid van het bestaand aanbod verbeteren door de drempels die we horen tijdens de gesprekken te bezorgen aan organisaties. Zo dagen we hen uit om hun aanbod af te stemmen op de noden van de kwetsbare gezinnen in de wijk. 

2. MEER STEMMEN LATEN HOREN
Door gesprekken te creëren tussen de gezinnen in de wijk en betrokken organisaties, wordt de stem van deze gezinnen rechtstreeks gehoord. Zo kunnen we beleidsparticipatie realiseren op een laagdrempelige manier.

3. MEER GEZINNEN TOT HET AANBOD BRENGEN
Door in gesprek te gaan aan de hand van de Wijksafari, een volledig overzicht van het aanbod in de wijk, kunnen we gezinnen toeleiden. Daarnaast hebben we telkens een specifiek aanbod gelinkt aan het thema waarrond we werken. Ook de partners die aanwezig zijn, kunnen gezinnen ondersteunen en doorverwijzen. Bijvoorbeeld de opgroeicoach, de Brede School medewerker, de brugfiguren en de mobiele werker geestelijke gezondheidszorg. 

4. SIGNALEREN
We willen de verzamelde verhalen bundelen om systeemfouten aan te kaarten. Met verschillende werkgroepen in de wijk bespreken we deze signalen en zoeken we naar mogelijke oplossingen. 

Hoe

In de komende twee jaar betrekken we verschillende partners. Voor dit project werken we samen met de Opgroeicoach van Nieuw-Gent en betrekken we de Brede school coördinator, de projectmedewerker bij Dienst Beleidsparticipatie van Stad Gent en onze ervaringsdeskundige in de armoede en sociale uitsluiting. 

JAAR 1

In het eerste jaar organiseren we beleidsbabbels over vier verschillende thema’s:

1. Leefbaarheid
2. Vrije tijd
3. Welzijn
4. Onderwijs

Met de werkvorm beleidsbabbels bevragen we personen over een bepaald thema door met een kop koffie het gesprek aan te gaan. Hiervoor trekken we naar verschillende vindplaatsen in de wijk zoals de voedselondersteuning het Geraarke, het wijkgezondheidscentrum, Let’s save food, het Inloopteam… Nadien koppelen we de resultaten van de beleidsbabbels terug op de werkgroepen jeugd brede school – leefbaarheid – brede instap. 

JAAR 2:

In jaar twee kiezen we één thema om ons verder in te verdiepen. We starten een beleidsgroep rond dit thema en betrekken diensten om verdere stappen te ondernemen. 

Op dit moment hebben we de eerste twee deelthema’s afgerond. De resultaten van de beleidsbabbels over leefbaarheid en vrije tijd zijn verzameld. In de volgende fase zorgen we voor de terugkoppeling naar de betrokken partners via de werkgroepen. En misschien kom je ons eens tegen in de buurt voor een babbel!