Samen over drempels – opvolging

In augustus 2023 kwam het Collectief samen met verschillende cultuuraanbieders rond vrijetijdsparticipatie. We onderzochten hoe we activiteiten toegankelijk en laagdrempelig kunnen maken en werkten die samen concreet uit.

Hiermee ondersteunen we één van de eisen van IST Gent: Stimuleer en ondersteun samenwerkingsverbanden tussen de culturele en de sociale sector.

De afgelopen maanden vonden allerlei uiteenlopende activiteiten plaats: theatervoorstellingen, films, musea, opera, … Een mooi gevulde agenda met voor ieder wat wils! Op vrijdag 14 juni kwam de groep opnieuw samen voor een evaluatie van de activiteiten. Wat liep goed en wat kunnen we nog verbeteren in de toekomst?

ONZE CONCLUSIE

De samenwerkingen verliepen goed, we voelden een wederzijds engagement om samen te leren en zaken uit te testen. Er werd snel geschakeld en iedereen stelde zich flexibel op. Veel aanbieders zorgden voor wat extra inleidende activiteiten, zoals een workshop, koffie en taart, een rondleiding, … Door deze omkadering voelden de bezoekers zich welkom en meer op hun gemak. 

Zo organiseerde SIVI een workshop voor de voorstellingen ‘Mijn opa is een paard’ en ‘Colors’ in de Kopergieterij. Aan de hand van een doe-activiteit werd connectie gemaakt met de eigen leefwereld, een polaroidcamera zorgde voor herinneringen om bij te houden. Belangrijk bij theatervoorstellingen blijft om praktische zaken te kaderen: wat is theater en waarom is dit anders dan cinema, waar kan ik heen als ik naar het toilet moet, enzovoort. Ook het soms abstracte kader van theater is iets wat best in een workshop of inleiding wordt geconcretiseerd.

De Zuidpoort ontving het Design museum en het GUM met een teaser voor een activiteit in het museum. Beide teasers werkten zeer goed: iemand van het Design museum kwam langs met koffie- en theetassen, wat verschillende bezoekers aansprak om het te hebben over eigen gewoontes of interesse in keramiek. Het GUM organiseerde een kruidenwandeling in de tuin van de Zuidpoort waar thee van gemaakt werd, iets wat herhaald wordt in de Plantentuin. Het werken met een teaser bij de vereniging werkt. Aandachtspunten zijn om de teaser en het bezoek niet te ver maar ook niet te dicht bij elkaar te leggen, en om te blijven inzetten op bereikbaarheid van de plek.

Daarnaast waren er fijn omkaderde filmvoorstellingen bij Filmfest, een bezoek aan en voorstelling bij Compagnie Cecilia, en een emotionele dansvoorstelling bij de Vlaamse Opera.

Een aantal samenwerkingen konden niet doorgaan (met 404, Wisper en NTGent), daar zetten we zeker op in het komende jaar!

Bedankt aan alle partners voor de vlotte samenwerking. We kijken al uit naar wat volgend seizoen zal brenge