Registratie niet-Belgen

Deze week is de registratieweek van niet-Belgen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het is een initiatief van Ieders Stem Telt Gent, een partnerschap van meer dan 20 middenveldorganisaties. Niet-Belgen die hulp nodig hebben met hun registratie voor de verkiezingen, kunnen de hele week terecht bij verschillende organisaties.

Op 13 oktober mogen ook niet-Belgen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, als ze voldoen aan de voorwaarden.  In Gent gaat het om een grote groep: 19.086 EU-burgers en 8.371 niet-EU-burgers, samen 12,50% van het aantal volwassen inwoners in onze stad. 

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen heeft slechts 10% van de niet-Belgen zich daadwerkelijk geregistreerd. Dat is te weinig.

Om dat aantal te verhogen, starten we deze middag met onze campagne in de vorm van een registratieweek” vertelt Michelle Ginée van Ieders Stem Telt Gent. “Met Ieders Stem Telt willen we de stem van Gentenaars in maatschappelijk kwetsbare posities versterken, hen invloed laten hebben op het toekomstige beleid en hen overtuigen om goed geïnformeerd naar de stembus te gaan op 13 oktober. Met de afschaffing van de opkomstplicht maken we ons namelijk grote zorgen dat vooral mensen die het minst gehoord worden in het maatschappelijke debat, het snelst zullen afhaken. Dat willen we voorkomen. Ook de stem van niet-Belgen telt.

Lees meer via SAAMO / VRT / HLN