Publicaties

Hier vind je onze afgewerkte thema’s en hun bijhorende publicaties:

GEZONDHEID

Stress en armoede – Luister MEER naar ons

Hier onderzochten we welke stress armoede veroorzaakt en welke mogelijkheden mensen in armoede hebben om ermee om te gaan. De aanhoudende zorgen om te overleven zijn slopend.

Samen hebben we gezocht naar oplossingen waar we zelf kunnen aan meebouwen. iedereen een volwaardig inkomen geven zou er natuurlijk voor zorgen dat mensen veel minder stress hebben. Maar op korte termijn kunnen andere initiatieven al een deel van de stress aanpakken.

Daarom hebben we naar elkaars ervaringen geluisterd en gehoord tegen welke muren we opbotsen, welke deuren gesloten blijven of welke sleutels we al gevonden hebben.
In die ervaringen gingen we samen op zoek naar een rode draad. Iets wat we willen veranderen. We komen los van de persoonlijke ervaring en zoeken welke structuur de stress veroorzaakt of in stand houdt.

Daarna onderzochten we samen wie de sleutel tot verandering in handen heeft. diegene die daadwerkelijk iets zou kunnen veranderen aan het structureel probleem. daarom gingen we een samenwerking aan met veel buurtpartners en de stad gent.

Dat is in een notendop onze themawerking van de afgelopen 3 jaren. Om u inzicht te geven in onze lange weg met kronkels én resultaten, hebben we ons verhaal op een aangename manier voor u opgetekend.

Klik hier om de strip te downloaden.

WERK

Vooruit in vrijwilligerswerk (2012)

In De Zuidpoort vzw bogen vrijwilligers met en zonder armoede-ervaring zich over het thema “vrijwilligerswerk”. Zo kwamen we tot een eigen visie over vrijwilligers in een maatschappelijk kwetsbare positie. Een visie die we nu uitdragen. We stelden een DVD samen over kansen en bedreigingen voor vrijwilligerswerk. Hier vind u een fragment:

ONDERWIJS

Ouder je bent het en je blijft het (2010)

Hoe kunnen onderwijs en welzijn samenwerken om ouders aan de zijlijn zo volwaardig mogelijk te betrekken bij het onderwijs van hun kind?).Heel wat ouders die aan de zijlijn geraakten door een echtscheiding of plaatsing van hun kinderen lijden onder verlies van hun oorspronkelijk positie als ouder.

  • Brochure (20 MB, zwaar bestand, wees geduldig bij het downloaden)

Hebben wij als ouder in de armoede ook een plaats op school? (2010)

Charter Communicatie tussen school en ouders (2010)

Scholen die dit charter ondertekenen engageren zich om met het hele team werk te maken van een goede communicatie met alle ouders van leerlingen in hun school.